21 Ekim 2011 Cuma

The Gunners


The Gunners
Premier lig yeni sezona yine flash transferlerle, yeni takım kurgularıyla, yıldız adaylarıyla ve heyecan verici atmosferiyle başladı. Genel olarak Manchester City ve Man Utd bir adım önde gözüksede Chelsea, Tottenham ve Liverpool takımlarıda yarışa ortak olucak gibi gözüküyor. Sanırım önemli bir takımdan bahsetmedik. Premier ligi takip edenler ilk 9-10 haftalık periyodun Arsenal için iyi geçmediğini görmüşlerdir. Kadrosundan iki yıldız oyuncusu Nasri ve Fabregas eksilmiş sağ ve sol bek oyuncuları Clichy ve Eboue de takımda ayrılmıştı. Yerlerine Gervinho, Arteta, Benoyun gibi tanınmış hücumcuların yanına yine genç oyuncularla kadro takviye edilmişti. Geçen haftalar gösterdi ki transferler yetersiz kaldı, oyun planına ayak uyduramadılar ve man utd den 8 yiyecek duruma bile geldiler. Tek tek oyunculardan bahsetmeye gerek yok ama Topçuların kalecisi ve centerbackleri oldukça zayıf kaldı . Orta saha ise tabiri caizse çoluk çocuğa emanet durumda. 2009-2010 sezonundaki müthiş kadro zenginliği ve çarkların aksamadan çalışması az daha şampiyonluğu getirecekken sakatlıklar The Gunners'ın bir anda üçüncü bitirmesine sabep olmuştu. Yine o sezon Adebayorlar, Kolo Toureler satılarak takımın içi boşaltılmıştı.
Eğer futbol bir ticaretse, arsenal en başarılı takımdır sanıyorum. 2005 den bu yana arsenal sürekli yetiştirdiği, neredeyse bedavaya aldığı oyuncuları parlatıp diğer büyük takımlara sattı. Sattıkları oyuncular Patrick viera, Ashley Cole, T. Henry, Robert Pires, Kolo Toure, Fabregas, Clichy, Reyes, Adebayor ve Nasri’nin getirdiği bonservis bedelleri 190 milyon pound yani 300 milyon dolar yani yarım milyar türk lirası. Burda garip olan arsenal gibi büyük bir takımın kadrosuna yeni yıldızlar katıcağı yerde sahip olduklarını satması. 2005- 2007 ye kadar yeni Emirates stadının masraflarının karşılanması için oyuncu satışlarının normal olduğu açıklanmıştı fakat emirates stadının maliyetinin büyük bir bölümünü zaten Emirates Hava Yolları sponsor olarak karşılamıştı. Bunun haricinde hali hazırda arsenalin sürekli şampiyonlar liginde olan bir kulüp olarak gelirleri ayrıca premier ligdeki yayın hakları gelirleri ve onlarca sponsorluk gelirleri yani arsenalin çulsuz kalma ihtimali yok gibi bir şey. Fakat biraz hisseleri karıştırdığımızda yatırımcıların sürekli olarak arsenalin kanını emdiğini görebiliriz.
Üstteki Fotoğraftaki başarı (2003-2004) artık çok uzaklarda gibi gözüküyor. Yılllardır şapkadan tavşan çıkaran Arsene Wenger bu sezonda var gücüyle mücadele etsede şampiyonluk mücadelesi söz konusu bile olmazken şampiyonlar ligi vizesi bile tehlikede.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder