24 Nisan 2013 Çarşamba

PANZERLER BARCELONA'YI EZİP GEÇTİ!




Jupp Heynckes'in dersine çok iyi çalıştığı, vilanova'nın kenarda gamsızca izlediği şampiyonlar ligi yarı final ilk maçı ve alman panzerlerinin katalanları ezip geçtiği mükemmel bir futbol şöleni olmuş karşılaşma. sezarın hakkı sezara deyip heynckes ve talebelerini can u gönülden tebrik edelim.

almanlar, daha önce sadece milan'ın bir maçta ve zaman zaman mou'nun elinden geldiğince yapmaya çalıştığı barcelona'yı tek durdurma planını mükemmel işletti:
- messi'yi toptan, xavi ve iniesta'yı ceza yayı üzerinden uzak tut.

tabi ki her maçta bu üçlüden birisinin olmadık yerde olmadık şekilde aykırı toplar kullanacağı düşünüldüğünde izahı kolay ama tatbiki oldukça güç bir plandı bu. heynckes önce sert bir duvar ördü xavi-iniesta ikilisinin önüne . bastian schweinsteiger başta olmak üzere messi'yi de kademeli olarak bekçisiz bırakmadı. sergio busquets ile xavi'nin arasına dönüşümlü olarak sürekli birini soktular. robben ve ribery potansiyellerinin üzerinde verimli ,hem hücumda efektif, hem de savunmada gayet dinamiktiler. barça'nın kanat ataklarında iki kanat forvetinin savunmaya verdiği desteğin yanısıra boateng sağ süpürücü, dante sol süpürücü olarak üçüncü kademeyi kurup bastian ve javier martinez de onların boşalttığı orta tandemi doldurunca katalanların kıpırdayacak yerleri kalmadı.
alexis sanches ve pedro ne hücumda verimli olabildiler, ne de dani alves ve jordi alba'ya gerekli savunma desteğini sağlayabildiler. messi de sıkı markaj altında kaybolunca barcelona sahada 8 kişi ile mücadele etmek zorunda kaldı ki üst düzey bir performans ortaya koyan bayern 11'ini sindirmeye yetecek bir eşleşme değildi olan haliyle.

jupp heynckes ne kadar rakibini iyi okumuş, rakibin zayıf noktalarına göre oyuncularını motve etmiş ve maç boyunca son dakikalara kadar sürekli oyunun içerisinde ise, tito vilanova o kadar oyundan kopuk ve umarsamazdı. daha ilk yarıda messi'nin etkisizliği ve savunma ile forvet arasında xavi-iniesta köprüsü'nün kopukluğu kör gözüm parmağına ortada iken ısrarla oyuna ve sisteme müdaheleden kaçınarak 4-0'lık heizmetin altyapısını hazırlamış oldu. oysa pedro ve alexis'in etkisizliği bir yana, velev ki kanatlardan pozisyon bulsa bile messi-xavi-iniesta üçlüsü'nün bırakın ceza sahasını ,ceza yayı civarına bile sokulamadığı bir ortamda 4-3-3'te ısrar etmesi tam manası ile intihardı. oysa pekala fabregas veya thiago alacantra'yı david villa ile beraber oyuna alıp 4'lü orta saha ve önlü arkalı iki değişken merkez forvete dönebilirdi.

tito'nun marc bartra tercihine saygı duymak lazım. ama genç futbolcu topu oyuna sokma konusunda öylesine tedirgindi ki tüm yükü pique'nin üzerine bıraktı. bu noktada stoper'e alex song'un alınması belki daha hareketli ve topu oyuna sokma konusunda etkili bir savunma ortaya çıkarır ve xavi ile iniesta'nın oyun kurma yükünü hafifleterek daha ofansif bir pozisyonda oynamalarını sağlayabilirdi.

bayern, bu geceki futbolu ile "mükemmel" kelimesinin futboldaki görsel karşılığını ortaya koydu ve %99 finale yükselmeyi garantiledi. nou camp'ta barcelona'nın işi imkansıza yakın zor olarak tanımlanabilir artık. bir de mandzukic'in rövanşta oynayacağı göz önüne alınırsa barcelona için şampiyonlar ligi buraya kadarmış diyebiliriz.
diğer finalist real madrid olursa, o zaman gerçekten son yılların en heyecanlı şampiyonlar ligi finali'ne hazır olabilriz demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder